Beskyttelse i Danmark

Mange af rettighederne handler om at beskytte børn – fordi de er børn. Her kan du læse mere om, hvordan man beskytter børns ret til at være børn i Danmark.

*****

Alders-lovgivning

I Danmark har vi alders-lovgivning. Det betyder, at man må forskellige ting i forhold til, hvor gammel man er. Du kan være glad for, at vi har alders-lovgivning. Den beskytter dig, så du ikke bliver udsat for ting, som du ikke er klar til. Det er især vigtigt, i forhold til hvornår og hvordan du må arbejde. Loven beskytter dig imod at skulle knokle og ødelægge dig selv og arbejde under urimelige vilkår. Loven sørger også for, at du lærer noget i stedet for at arbejde.

Danske børn over 13 år må gerne have deres første arbejde udenfor private hjem. Når man er fyldt 13 år, må man udføre det man kalder “lettere arbejde”. Indtil man bliver 15 år, må man ikke arbejde mere end to timer dagligt på skoledage og syv timer om dagen i ferieuger.

Er du 13 år? Så må du gerne …

 • ekspedere i bagere og lignende
 • være avisbud
 • hjælpe med lette opgaver i landbrug, for eksempel være bærplukker
 • pakke varer ud i butikker og lignende
 • arbejde i butikker men ikke flytte ting over 12 kilo, når du arbejder som fx flaskedreng.

Den eneste undtagelse, hvor børn må arbejde tidligere end 13 år, er hvis man bruger børn som børnemodeller til reklamer. Det er lovligt.

Er du 15 år? Så må du gerne …
Når du bliver 15 år, ændrer reglerne sig. Men du må stadig ikke arbejde ligesom voksne. Når du er fyldt 15 år, må du arbejde efter klokken 20.00  hvis jobbet er:

 • i biografer, cirkus, teater og lignende indtil klokken 24.00
 • på tankstationer og lignende indtil klokken 22.00.

Det er selvfølgelig arbejdsgiveren, der skal sørge for, at du arbejder, som du må, og at du ikke tager skade. Men det er faktisk stadig dine forældres ansvar at holde øje med, at du ikke arbejder et dårligt sted.

*****

Hjælp – ikke straf

Grundlovens alders-lovgivning dækker også kriminalitet, og hvornår og hvordan et barn kan straffes. Det hedder den kriminelle lavalder. Den er 15 år. Det betyder, at børn under 15 år ikke kan dømmes for kriminalitet. Børn må heller ikke sidde fængslet sammen med voksne. I stedet sender man kriminelle børn på særlige institutioner, hvor de får hjælp til at udvikle sig væk fra kriminalitet.

*****

Beskyttelse mod vold og misbrug

Det er ulovligt at slå børn! I gamle dage var det normalt at børn blev slået i skolen, hvis de ikke havde opført sig ordentligt. Og helt indtil 1997 måtte forældre gerne slå deres børn, når de opdragede dem. Det må man ikke mere!

Ligesådan er det også ulovligt at gøre noget seksuelt ved et barn. Du skal altid fortælle en voksen, hvis du har været udsat for, at en voksen gør noget voldeligt eller seksuelt ved dig. Der findes mange dygtige voksne, som arbejder med at hjælpe børn med den slags.

Børnetelefonen
For eksempel er der noget der hedder BørneTelefonen, hvor man kan ringe og fortælle om sine problemer og få hjælp til at håndtere dem. BørneTelefonen er din telefon! Den er oprettet for at give dig mulighed for at få gode råd eller en at snakke med – helt gratis og anonymt.Du kan ringe anonymt til børnetelefonen. Der sidder altid nogle voksne, som du kan betro dig til.

Læs mere på Børns Vilkår eller Red Barnet.

Gruppearbejde

 • Læs først teksten på denne side
  sammen eller hver for sig.
 • 10 minutter inden I skal give oplæg i klassen,
  sætter I jer sammen og taler om, hvad I har læst.
 • Skriv de ting ned, som gjorde indtryk.
 • Overvej hvordan det, I har læst, hænger sammen med de rettigheder, der handler om beskyttelse.
 • Vælg en person, der kan fremlægge kort for klassen.
 • Læs mere om Beskyttelse i Verden.