Overlevelse i Danmark

Der er forskel på, hvilken del af verden man bor i, og hvor meget man skal kæmpe for overlevelse og for at have et godt og sundt liv. Men vi skal alle spise og drikke for at leve godt, og vi har alle brug for medicin og lægehjælp, når vi er syge. Alle børn på kloden har også brug for et trygt sted at bo, hvor de kan hvile og have ly. Konventionen om børns rettigheder indeholder artikler om overlevelse, som handler om de rettigheder og de behov, som alle børn skal have opfyldt for at leve sundt og godt.

*****

Fattigdom i Danmark?

Der er cirka 65.000 fattige børn i Danmark – det tror man måske ikke. At være fattig betyder ikke nødvendigvis, at man bor i en slumby. Fattig i Danmark kan være, at man ikke har råd til de ting, der er med til at skabe et sundt og godt liv. Måske er der ikke råd til sund mad, eller til at gå til sport, komme på lejrskole eller holde fødselsdag.

Den fattigdom, som vi har i Danmark, kalder man for relativ fattigdom. Det betyder, at når vi sammenligner med andre, så er der nogle, som ikke har råd til det hele. I de fattige lande taler vi om ekstrem fattigdom, hvor folk ikke har råd til at købe mad nok. I Danmark kan vi heldigvis få lidt økonomisk hjælp fra kommunen. Alligevel kan det for nogle være svært at få et godt liv.

*****

Et godt liv i Danmark
– Interviews med Victoria, Julie, Liv og Sandie

Nu skal du møde Victoria, Julie, Liv og Sandie på 12 år . De bor i Danmark. Deres tilværelse minder sikkert meget om din, og her kan du høre, hvad de tænker.

Hvad bruger du vand til i din dagligdag?

Victoria: Jeg bruger vand til rigtig mange ting, og for det meste tænker jeg ikke rigtig over det. Det er meget en vane. At gå i bad, vaske mit hår, børste tænder og alt det.

Jeg har prøvet at vi ikke havde vand. Det var, fordi der var kommet nogle bakterier i vandet i hele Århus. man kunne blive meget syg og få diarré. Vi var nødt til at købe vand i flasker, og jeg glemte hele tiden, at jeg ikke måtte drikke fra hanen. Det var ret irriterende, og man kom til at tænke på, at man bruger vand til meget.

Jeg får at vide, at jeg skal tage kortere bade og slukke vandet, når jeg vasker hår. Men det er så rart at stå længe under bruseren. Jeg må heller ikke lade vandet løbe, når jeg børster tænder. Jeg glemmer det nogle gange. Men for det meste tænker jeg over det …, ellers minder mine forældre mig om det og siger, at varmt vand er dyrt.

Jeg tror, det er vaskemaskinen og opvaskeren, der bruger mest vand.Den skal vi i hvert fald fylde helt op.

Når vi leger vandkamp, bruger vi meget vand, men det er jo ikke så tit. Oppe på skolen har vi gamle toiletter og vandhaner, der er svære at lukke, så tit løber vandet når man kommer derud.

Taler I om at spare på vandet i din klasse? Taler I om det derhjemme? Hvis ja, hvordan sparer i ?

Victoria: Vi taler ikke om det i skolen. Jeg tror de fleste ved, at man skal spare på vandet, men det er svært, fordi det er der jo bare. Derhjemme taler vi tit om det. Vi vasker kun tøj en gang om ugen… også det med de lange bade. 

Vi har et nyt toilet, så det bruger vistnok 5 liter vand. Men de gamle toiletter bruger mere.

Hvad sker der når du er sulten ?

Liv: Så bliver jeg træt. Og irriteret. Og hvis det er oppe i skolen, hører jeg ikke efter … så tænker jeg mest på, hvornår vi skal spise! Men i skolen har vi en kantine, så det er nemt at købe noget mad. Vi kan også gå hen i Rema og købe noget. Min lærer giver også lov til, at man må cykle hjem og hente mad, hvis man har glemt den. Jeg køber tit. Men jeg har også madpakke med.

Om aftenen er jeg meget sulten. For det meste er det mine forældre, der handler og laver mad. Jeg laver lektier. Vi får meget kød og kartofler og nogle grøntsager, så jeg synes vi spiser sundt. 

Jeg cykler i skole. Men jeg går ikke til sport mere. Jeg tror jeg lever sundt …jeg har i hvert fald ikke været meget syg. Jeg har aldrig været på hospitalet. Men min mormor fik kræft og var meget syg. Hun fik alt mulig behandling og var indlagt. Min læge kender jeg meget godt. Jeg har været hos lægen siden jeg var lille. Måske er jeg der to gange på et år. Hvis jeg har feber og halsbetændelse eller skal vaccineres, når vi skal ud at rejse. Jeg skal ikke betale for at gå til læge. Mine forældre skal vist heller ikke. Det betaler man når man betaler skat.

Vi har tandlæge på skolen. Og vi bliver kaldt derop, når vores klasse skal til tandlægen. Så bliver vi tjekket, hvordan vi børster tænder og boret, hvis der er huller. Sundhedsplejersken skulle måle os og veje os i de små klasser. Nu kan man tale med hende, hvis der er noget galt.

Man lærer om sundhed fra 0.klasse. Man skulle tegne sin mad og tale om madpyramiden. Vi har også motionsdag lige før efterårsferien, og vi spiser madpakke hver dag. Og vi har idræt. 

Hvad er et trygt hjem for dig?

Victoria: Det er derhjemme jeg slapper af. Jeg ser fjernsyn og hviler mig og hygger mig med mine veninder inde på mit værelse. Vi bor i et stort hus, så der er plads til, at jeg kan være alene hvis jeg vil eller hygge mig i stuen.

Jeg har også boet i lejlighed. Begge steder har jeg haft mit eget værelse, og det er rigtig rart. Vi har en have, og jeg har trampolin. Min lillesøster har gyngestativ og sådan noget, så vi har plads til at lege udenfor. Jeg kan især godt lide vores køkken. Jeg er glad for at bo der, hvor jeg gør. Man kan også bo andre steder. På plejehjem eller børnehjem. Nogle har ikke et sted at bo, og så kan de få hjælp til at leje noget. Der er også nogle væresteder for eksempel for hjemløse. Jeg tror nok, at flygtninge kommer til nogle særlige huse, hvor de må bo.

Sandie, du er født i Vietnam – Føler du, at du er dansker eller vietnameser?

Sandie: Jeg synes, jeg er begge dele på en gang. Jeg har både et dansk og et vietnamesisk navn, og mit efternavn er vietnamesisk. Det er nogle gange svært for andre at udtale det, men det er jeg vant til.

Jeg har været i Vietnam . Min familie bor i en stor by. Det er ikke en landsby, som man næsten altid ser på billeder. Den største forskel er, at der i Vietnam er mange mennesker på gaden hele døgnet, og at der er mange boder, hvor man kan købe mad og ting. Jeg synes, der er stille på gaden, når man kommer til Danmark. Og ikke så mange biler og trafik.

Vi gør mange vietnamesiske ting, selvom vi bor i Danmark. Min far og mor laver både vietnamesisk og dansk mad, og vi taler både vietnamesisk og dansk. Jeg går i vietnamesisk skole om søndagen, hvor jeg kender mange børn.  

Min far er både kristen og buddhist, og min mor er buddhist. Hun går i tempel her i Danmark, men min far tror på noget fra kristendommen og noget fra buddhismen. Han siger, at han er midt imellem. Hvis en fra min familie er død, hænger vi et billede op, tænder røgelse og beder for ham. Men jeg skal hverken i kirke eller i templet. Når der er konfirmation, må jeg selv vælge, hvad jeg vil.

Jeg har hørt, at det er ulovligt at sige noget racistisk. Hvis nogle siger noget grimt til mig, fordi jeg er fra Vietnam, skal jeg sige det til en voksen. Det har jeg prøvet, men det er ikke så tit.

Gruppearbejde

  • Læs først teksten på denne side
    sammen eller hver for sig.
  • 10 minutter inden I skal give oplæg i klassen,
    sætter I jer sammen og taler om, hvad I har læst.
  • Skriv de ting ned, som gjorde indtryk.
  • Overvej hvordan det, I har læst, hænger sammen med de rettigheder, der handler om overlevelse.
  • Vælg en person, der kan fremlægge kort for klassen.
  • Læs mere om  Overlevelse i Verden.