Deltagelse i Verden

Mulighederne for deltagelse og medbestemmelse er tit dårlige i den fattige del af verden. Halvdelen af verdens børn lever under fattige vilkår, og det betyder ikke bare, at basale behov som mad på bordet og tag over hovedet ikke bliver dækket. Det betyder også, at deres muligheder for at udtrykke sig og deltage aktivt i samfundet bliver svækket. Her kan du læse mere om hvorfor, og hvordan børn selv er med til at forsøge at lave om på det.

*****

Retten til en identitet

Millioner af verdens nyfødte får ikke en attest med deres navn, som viser, hvor de er født, hvad de hedder, og hvem deres forældre er. Det betyder, at de ikke har en officiel identitet, og dermed er de ukendte i landets statistikker.

Når børn ikke får en fødsels-attest, er de også afskåret fra de rettigheder, som et barn normalt har. Det kan være lægehjælp, vaccinationer, skolegang og pas. Og når de bliver ældre, kan det blive et problem, hvis de gerne vil rejse uden for deres fødeland. Derfor er det vigtigt, at regeringer sørger for at børn bliver registreret.

*****

Retten til at vælge sin egen religion

Børnekonventionen omhandler også religion. Det er nemlig vigtigt at understrege, at børn har ret til selv at vælge deres tro i en verden, hvor religion er en del af mange konflikter. Som regel godt blandet sammen med poltiske stridigheder om retten til lanområder og resurser. Sådan er det i høj grad i konflikten mellem Israel og Palæstina.

I 2001 angreb den islamistiske terror-organisation al-Qaeda USA med flyvemaskiner, som de fløj ind i store, vigtige bygninger i New York og Washington. Mange af årsagerne til angrebet handler om problemer mellem muslimer og kristne. Der udbrød krig i Pakistan på grund af uenigheder mellem muslimer og hinduer i Kashmir. En mangeårig konflikt mellem Kina og Tibet er også både politisk og religiøs.

Heldigvis findes der også mange eksempler på, at religiøse mennesker med forskellig tro lever fredeligt side om side som gode naboer og endda tætte venner. Det er vigtigt, at vi også fortæller og hører disse historier, så vi ikke kommer til at gøre mennesker med en anden tro end vores egen til fjender, som det desværre sker mange steder i verden.

Voldsomme ritualer
I nogle lande er der traditionelle ritualer, som børn skal igennem, og som de måske ville vælge fra, hvis de turde sige det. Desværre er det tit uhørt, at barnet sætter sig imod eller nægter at gøre det, som de voksne siger, de skal. Og regeringen gør måske intet, fordi den går ind for ritualet.

I Nigeria tror man nogle steder på, at et barn kan være en heks eller besat af en dæmon, og dermed skyld i ulykker i landsbyen. Derfor skal heksen eller dæmonen drives ud af barnet. Det foregår med meget voldsomme ritualer. Nogle gange bliver barnet også udstødt af samfundet.

I nogle afrikanske og mellemøstlige samfund omskærer man pigebørn. Det er et ritual, som er meget smertefuldt, og som ofte gør pigerne syge længe efter på grund af infektion. Der er heldigvis mange organisationer, der kæmper imod, at piger bliver omskåret, så det er færre og færre, der skal opleve det. I mange lande er det blevet forbudt, men ofte foregår det stadig i det skjulte, fordi det blevet en indgroet del af kultur, religion og tradition.

*****

Når børn siger fra!

Det kræver en del mod at trodse en tradition og turde sige fra overfor ting, som man føler sig krænket over. Men det har børn ret til!

Måske har du hørt om Malala fra Pakistan? Malala har sagt sin mening siden hun var 11 år. Det er usædvanligt, fordi i Pakistan er det mest almindeligt, at piger er tavse og gør, som der bliver sagt. Men Malalas forældre, har lært hende, at piger også har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Derfor kæmper Malala for pigers rettigheder. Hun skriver blog om det og holder taler. For to år siden, da hun var 15 år gammel, blev hun skudt i hovedet, da hun var på vej ind i skolebussen, af en mand, der er imod, at piger skal gå i skole. Heldigvis overlevede Malala, og hun har det godt i dag. Hun skriver og taler stadig om pigers rettigheder og har vundet flere store priser for sit mod.

Børn er begyndt at lave børneparlamenter i Indien, Egypten og Brasilien. Det er især i de små byer, hvor det nemt kan lade sig gøre at komme igennem med et budskab. Børnene mødes og diskuterer problemstillinger, og sammen forsøger de at finde løsningsforslag. Det kan være alt fra et ønske om en bedre brønd til bedre vilkår i skolen.

Børnene hjælper hinanden med at formulere breve til præsidenten eller regeringen, og de støtter hinanden i at demonstrere eller klage til børneråd eller gå til de organisationer, som gerne vil hjælpe dem. Det lykkes heldigvis mange gange, men det kræver et stort mod, at børnene siger deres ønske og mening.

Gruppearbejde

  • Læs først teksten på denne side
    sammen eller hver for sig.
  • 10 minutter inden I skal give oplæg i klassen,
    sætter I jer sammen og taler om, hvad I har læst.
  • Skriv de ting ned, som gjorde indtryk.
  • Overvej hvordan det, I har læst, hænger sammen med de rettigheder, der handler om deltagelse.
  • Vælg en person, der kan fremlægge kort for klassen.